overzicht

Lancering ‘s werelds eerste end-to-end encrypted patiënt-arts communicatieplatform Improve

14 maart 2017, Utrecht – Op de ICT & Zorg beurs van 14 tot en met 16 maart in de Jaarbeurs in Utrecht wordt ‘s-werelds eerste end-to-end encrypted mobiele communicatieplatform tussen patiënt en arts getoond. Zorgaanbieders besteden binnen de muren steeds meer aandacht aan privacy en veiligheid, echter aan de patiënt zijde zijn privacy en veiligheid onbeschermd. Met het Improve platform is de patiënt zijde nu ook beveiligd. Alleen de patiënt en de behandelend arts kunnen de data inzien, niemand anders.

Door Martijn Verhoeven

Met Improve kunnen artsen eenvoudig vragenlijsten voor kwaliteitsmetingen (PROMs), patiëntenvoorlichting, thuismetingen met slimme devices en simpele zorgmodules zelf samenstellen en veilig uitvragen aan de patiënt. De app wordt door de arts voorgeschreven aan de patiënt.

Improve is ontstaan toen de oprichters Marco Woesthuis en Martijn Verhoeven meeliepen met artsen in hun dagelijkse praktijk en patiënten. Woesthuis, die zelf opgeleid is tot arts: ”Wij zagen dat de artsen en verpleegkundigen steeds meer bezig zijn met gegevens in te voeren, dan met de patiënt. Vele vragen zijn standaard en hadden ook vooraf al gesteld en voorbereid kunnen worden. Zorgverleners zijn zo overbelast, terwijl het anders kan”.

Met de improve app kan een patiënt rustig, veilig en vertrouwd thuis het gesprek voorbereiden met de dokter. Dit kan alleen veilig via de eigen mobiele telefoon. De arts stelt vooraf gerichte vragen. Het is simpel en makkelijk op te zetten zodat bij het bezoek aan de arts het voorbereidende werk is gedaan. Ook controles met met slimme devices behoort tot de mogelijkheden. Nu kunnen beiden weer focussen op een kwalitatief goed gesprek.

Improve is gepilot in het Radboudumc en draait nu o.a. in het Zuyderland en ZGT in Almelo. Artsen zijn positief over Improve. “Het veilige innovatieve en patiënt-vriendelijke karakter van de Improve applicatie sluit uitstekend aan bij de visie van het Zuyderland Medisch Centrum. De multifunctionaliteit van de Improve app helpt ons bij het optimaliseren van de zorg voor onze patiënten en het bevorderen van de patiënttevredenheid.” aldus Mark Keulen, arts onderzoeker Zuyderland. Ook wordt Improve gepilot bij een huisartsengroep in midden Nederland.

End-to-End encryptie

De technologie die de privacy waarborgt wordt end-to-end encryptie genoemd. Met end-to-end encryptie kunnen alleen de verzender en de ontvanger van het bericht het bericht lezen en niemand anders. “Zelfs onze IT’s hebben geen inzage en kunnen onmogelijk het bericht tussen arts en patiënt lezen” aldus Martijn Verhoeven CTO en medeoprichter van Open HealthHub.

Privacy by design

“Bij het opzetten, bouw en de bedrijfsvoering staat de privacy altijd voorop. Dit wordt ook wel privacy by design genoemd” aldus Marco Woesthuis. Zo heeft de Radboud Universiteit gekeken naar het design en architectuur van het platform. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar privacy en gebruiksgemak voor de patiënten. Veel zorgaanbieders en instellingen hebben hun eigen systemen wel beveiligd, echter de veiligheid aan de kant van de patiënt wordt vaak vergeten. Daarnaast vergeten zorgaanbieders soms dat het qua privacy onwenselijk is om vertrouwelijk gegevens naar een Hotmail of Gmail adres van de patiënt te sturen. De patiënt kan hierdoor advertenties te zien krijgen van zijn aandoening door bijvoorbeeld Google’s doubleclick’. “Met onze end-to-end encrypted patiënt-arts communicatieplatform Improve is dit niet mogelijk” aldus Martijn Verhoeven. Met het Improve platform verzekeren zorgaanbieders zich ervan dat ze voldoen aan de strenge Europese privacyverordening van 2018 als het gaat om arts en patiënt communicatie.